16 november 2023

Beaujolais Primeur, wat is dat nou precies?

Als de herfst haar intrede doet, de bladeren beginnen te vallen en het buiten frisser wordt, komt er in de Beaujolais-regio een bijzondere opwinding naar boven; de release van de Beaujolais Primeur, ook wel Beaujolais Nouveau genoemd. Een jaarlijks fenomeen, maar wat is dit nu precies voor wijn?

Geschiedenis

Beaujolais, de Franse regio ligt tussen de Bourgogne in het noorden de Rhône in het zuiden. De geschiedenis gaat terug tot het Romeinse Rijk, maar het waren de Bourgondiërs die stad Beaujeu in de Middeleeuwen hebben gesticht. Aan deze stad dankt de streek haar tegenwoordige naam. Geografisch hoort de Beaujolais bij de Bourgogne maar de druivenrassen en stijlen verschillen dermate dat in de wijnwereld de Beaujolais als een aparte regio wordt gezien. Waar het in de Bourgogne om Pinot Noir en Chardonnay draait, staat het blauwe druivenras Gamay in de Beaujolais centraal.

Vat op Wijn - Gamay

De geboorte van de Beaujolais Primeur

Er worden in de Beaujolais dus al eeuwen wijn gemaakt maar de introductie van de Beaujolais Primeur in de 20ste eeuw heeft de regio echt op de wereldkaart gezet. Het idee was simpel maar bleek revolutionair; het maken van een wijn die al enkele weken na de oogst gedronken kon worden. Deze ‘nieuwe’ wijn, licht, fruitig en gemakkelijk te drinken is een jaarlijkse sensatie, bekend om zijn frisse, vrolijke karakter en het vermogen om mensen wereldwijd samen te brengen in een viering van de nieuwe oogst. Beaujolais Primeur is niet zomaar een wijn; het is een cultuurfenomeen, een uiting van levendigheid en levensvreugde.

Wat maakt de Beaujolais Primeur zo speciaal en uniek?

Simpel: zijn snelheid! Deze druiven gaan vrijwel rechtstreeks van de wijnstok naar de fles, om slechts enkele weken na de oogst vrijgegeven te worden. De magie achter deze snelheid maar ook de lichte en fruitige aard van Beaujolais Primeur ligt in de bijzondere vinificatiemethode (wijnbereiding), de ‘macération carbonique’. Hierbij worden hele druiventrossen gefermenteerd in een koolstofdioxide-rijke omgeving, wat resulteert in een wijn met minder tannines en een levendige, fruitige expressie. De methode benadrukt de fruitige en florale aroma’s, met vaak een onderscheidend bananen- of kersengeur, die zo typerend zijn voor jonge Beaujolais-wijnen.

Vat op Wijn - Maceration Carbonique

Lancering van de Beaujolais Primeur

De derde donderdag van november markeert een wereldwijde viering van Beaujolais Primeur. Tijdens dit evenement, ook bekend als Beaujolais Day, komen liefhebbers van de wijn samen om de nieuwe oogst te vieren, of ze nu in lokale Franse cafés zijn of op evenementen aan de andere kant van de wereld. Het is een dag van vrolijkheid, een moment om te proosten op het harde werk van de wijnmakers en de heerlijke vruchten van het seizoen.

Een Dubbelzijdig Imago: Beaujolais Primeur Tussen Feest en Vooroordeel

Hoewel de vrolijkheid van de Beaujolais Primeur een wereldwijd fenomeen is, brengt het ook een duistere kant met zich mee als het gaat om de perceptie van Beaujolais-wijnen in het algemeen. De snelheid en het gemak waarmee de wijn is gemaakt heeft onbedoeld ook een negatief imago voor de Beaujolais-regio als geheel gecreëerd.

Vaak worden de Beaujolais-wijnen beschouwd als ‘slobberwijnen’: een wijn die bedoeld is om gemakkelijk en zonder al te veel na te denken gedronken moet worden. En inderdaad, de lichte, fruitige en simpele aard van de Beaujolais Primeur nodigt uit tot eenvoudig genieten. Maar deze karakterisering doet geen recht aan de diversiteit en complexiteit die de regio te bieden heeft. Sommige Cru’s in de Beaujolais produceren namelijk wijnen met veel structuur, complexiteit en bewaarpotentieel.

Cru’s van Beaujolais

De Beaujolais bevat tien Cru’s die bekend staan om hun unieke terroir en de kwaliteitswijnen die ze produceren. Elk van deze Cru’s heeft zijn eigen karakter en stijl, variërend van licht en fruitig tot diep en vol van smaak. Met name Cru’s zoals Fleurie, Morgon en Brouilly, vertegenwoordigen de top van de Beaujolais en brengen wijnen voort die elke wijnliefhebber moet proberen. De wijnen uit Moulin-à-Vent zijn de meest gestructureerde wijnen met een groot bewaarpotentieel, vaak vergeleken met de wijnen uit de naburige Bourgogne.

Conclusie

Voorbij de Primeur naar kwaliteit en complexiteit

Beaujolais, vaak overschaduwd door het slechte imago van ‘slobberwijnen’, is ongetwijfeld een wijnregio die een diepere verkenning verdient. Naast de jeugdige en feestelijke Beaujolais Primeur tot de rijke en complexe smaken van de tien Cru’s, biedt deze regio een fascinerende reis voor elke wijnliefhebber, van beginner tot kenner.

Het is belangrijk om te beseffen dat Beaujolais niet slechts één soort wijn biedt, maar een breed portfolio aan smaken en stijlen, voortgebracht uit eeuwenoude tradities en innovatieve technieken. Daarbij zijn de invloeden van het unieke terroir en het vakmanschap van de wijnmakers onmiskenbaar in elke slok.

Voor de beginnende wijnliefhebber is Beaujolais een uitstekend startpunt: toegankelijk, veelzijdig en verrassend. Maar zelfs voor de meest ervaren kenner blijft de regio verrassingen en ontdekkingen bieden.

Laten we niet langer de misvatting koesteren dat Beaujolais alleen gaat over een simpele ‘slobber’ wijn die eens per jaar uitkomt. De ware essentie van Beaujolais schuilt in zijn vermogen om tegelijkertijd diepgang en complexiteit te bieden voor diegenen die verder durven te kijken.

Dus de volgende keer dat je een wijnwinkel bezoekt, koop een mooie fles Beaujolais. Niet de Primeur maar een kwaliteitswijn uit één van de tien Cru’s.

Ontdek nog meer artikelen!

Bronnen:
The Oxford Companion to Wine – Jancis Robinson
Beaujolais: The Complete Guide – Anthony Hanson
Decanter Magazine
Wine Spectator Magazine
Officiële website van Inter Beaujolais (beaujolais.com)
Vins de Beaujolais – Jean Bourjade