27 mei 2022

Bezoek aan wijngaard De Kroon in Den Burg op Texel.

Bij Texel denk je niet gelijk aan wijn maar hier ligt wel de noordelijkste wijngaard van Nederland en de enige van de Wadden.

Wijngaard de Kroon van Texel telt 8500 druivenstokken met de Johaniter-, Solaris-, Riesel- en Regentdruif. Dit zijn bekende rassen in Nederland die snel rijpen en vooral zeer bestendig zijn tegen schimmels wat handig is in ons klimaat. De wortels van het bedrijf liggen in het jaartal 2005. Momenteel maken zij rond de 6000 tot 10000 flessen per jaar. Dit is een mousserende rosé wijn, 3 witte wijnen en 1 rode wijn.

De wijngaard is te bezoeken en Jan Jaap Kroon – de eigenaar – geeft hier 2 uur durende rondleidingen gecombineerd met proeverijen. Wil je langer blijven dan kan je overnachten in hun bed en breakfast.

Ik heb 3 wijnen kunnen proeven.

Blog - De Kroon Texel

Secco
Een halfdroge mousserende rosé. De bubbel is op de tank toegevoegd zoals ook bij prosecco. De Secco is gemaakt van druivenras regent en een kruising van cabernet sauvignon. Kleur is niet echt rose maar meer licht oranje. In de neus zoete aroma’s van peer en mandarijn en iets boterigs zoals roomboter wafel snoepjes. Matig zuur met iets zoets in de mond. Een lichte mousse met matige afdronk.

Jorik
Een droge, witte wijn gemaakt van het druivenras johaniter en riesel. Kleur is zeer licht geel. In de neus ingetogen aroma’s van citrus fruit, iets van gras en stal. Niet vol in de mond, matig fris met gemiddelde zuren. In de afdronk iets van mineralen. Een niet excessieve wijn, een makkelijke en zeer toegankelijk wijn.

Rood
Deze wijn is gemaakt van druivenras regent en een kruising van cabernet sauvignon. De wijn heeft een eenjarige barrique houtrijping gehad, hierdoor is een goede balans ontstaan tussen hout en kruiden. Kleur is donkerpaars. In de neus fruitig van kersen, maar ook aardse tonen met hout. In de mond wat hoog in zuur maar een vrij soepele wijn, matige tannines. Mist iets van body maar wel een lange afdronk.

Ontdek nog meer artikelen!