9 april 2024

Bollinger La Grande Année 2015 - Rijkdom en concentratie

Onlangs is de nieuwe Bollinger Grande Année op de markt verschenen. Dit is meer dan enkel een gewone champagne. Het staat symbool voor de viering van het bijzondere jaar 2015 waarin alles perfect klopt om een prachtige champagne te maken.

Groeiseizoen van 2015

Het groeiseizoen van 2015 was opmerkelijk omdat het als het heetste ooit geregistreerd staat. Deze extreme hitte leidde tot droogteproblemen en in sommige gevallen werd de opbrengst met wel 20% verminderd doordat de druiven zich niet volledig konden ontwikkelen. Echter, de hete en droge omstandigheden voorkwamen de ontwikkeling van ziektes, waardoor veel wijnproducenten geen pesticiden hoefden te gebruiken.

Sommigen merkten op dat hun wijnen door deze ongebruikelijke omstandigheden aan de biologische normen voldeden, meer door toeval dan door bewuste pogingen. De intense hitte, die liep van juni tot augustus, kwam eind augustus ten einde met enige verlichtende regen en koelere nachten. Het was niet alleen een van de heetste, maar ook een van de kortste groeiseizoenen ooit geregistreerd. De oogst begon eind augustus en liep door tot in september.

Ondanks de lagere opbrengsten waren de uiteindelijke wijnen verbluffend. De omstandigheden waren zodanig dat zowel Pinot Noir als Chardonnay uitblonken, en de wijnen kenmerkten zich door een mooie balans met rijke, intense fruittonen. Champagne-liefhebbers en wijnkenners zullen ongetwijfeld de uitzonderlijke kwaliteit van deze vintage waarderen, die uitblinkt door zijn complexiteit en elegantie.

Wat maakt de Bollinger La Grande Année 2015 uitzonderlijk?

Deze Bollinger La Grande Année 2015 champagne is een verfijnde blend van 11 crus, voornamelijk samengesteld uit 60% Pinot Noir uit de gerenommeerde wijngaarden van Verzenay, Aÿ, en Mareuil-sur-Aÿ, en 40% Chardonnay uit Chouilly en Avize.

Deze vintage champagne toont de meesterlijke kunst van het blenden die kenmerkend is voor Bollinger, waarbij elke druivenvariëteit bijdraagt aan een eindproduct dat zowel krachtig als elegant is. De langere rijping op de gistcellen dan gebruikelijk resulteert in een rijkere textuur en een meer complexe smaakprofiel. Daarnaast onderging deze vintage een uitzonderlijk lange tweede gisting op de fles in de diepe, krijtstenen kelders van Bollinger, wat bijdraagt aan de complexiteit en verfijning.

Proefnotitie van Bollinger
In het glas is deze champagne helder met een goudgele kleur, die de leeftijd en de traditionele vinificatiemethoden van Bollinger weerspiegelt. De neus is een complexe symfonie van aroma’s, waaronder steenvruchten, appel, en pruim, verrijkt met de levendige tonen van bramen, bessen, kersen en frambozen. Exotische hints van mango en een vleugje honing worden verder aangevuld door de diepe tonen van vanille en noten, resultaat van de houtrijping.

In de mond biedt de wijn een rijke, frisse en elegante ervaring. De afdronk is lang en gelaagd, met smaken van citrus en een verfrissende zuurtegraad die de wijn uiterst verleidelijk maakt.

Beschikbaar voor jouw collectie

Een mooie vintage champagne mag in geen enkele serieuze wijncollectie ontbreken. De Bollinger La Grande Année 2015 is zonder twijfel een schitterende champagne uit een voortreffelijk wijnjaar. Deze champagne is nu al heerlijk om te drinken, maar beschikt ook over een hoog bewaarpotentieel en zal naar verwachting nog verder prachtig rijpen en ontwikkelen in de kelder.

Ben je geïnteresseerd in het toevoegen van de Bollinger La Grande Année 2015 aan jouw wijnverzameling? Laat dan een reactie achter of neem contact met mij op voor een actueel en aantrekkelijk aanbod. Deze prachtige champagne is een ideale keuze voor champagneliefhebbers die op zoek zijn naar kwaliteit en elegantie in hun collectie.

Ontdek nog meer artikelen!

    Bronnen:
    https://www.champagne-bollinger.com/
    Jannes - Vat op Wijn
    Vat op Wijn Voor een nieuwe generatie wijnliefhebbers