1 mei 2023

Bordeaux 2022: Veerkracht en belofte in een onvoorspelbaar wijnjaar

In een wijnwereld die steeds meer te maken krijgt met de gevolgen van klimaatverandering, heeft Bordeaux in 2022 zijn veerkracht en aanpassingsvermogen getoond. De oogst van dit jaar heeft een veelbelovende vintage voortgebracht, ondanks de uitdagingen die zich voordeden.

Verloop van het jaar en oogst

Het jaar begon met een onaangename verrassing toen Bordeaux opnieuw getroffen werd door voorjaarsvorst in april. Dit fenomeen, eerder ervaren in 2017, had aanzienlijke gevolgen voor de oogst. Vorstschade verschilde sterk, afhankelijk van locatie en lokale omstandigheden. Veel wijnmakers moesten maatregelen nemen om hun wijnstokken te beschermen.

Gelukkig werd het wijnjaar gekenmerkt door overwegend gunstige weersomstandigheden na de voorjaarsvorst. Een warm en droog klimaat zorgde voor een gezonde en evenwichtige ontwikkeling van de wijnstokken. Door dit gunstige weer konden de druiven in de meeste Bordeaux-regio’s tot optimale rijpheid komen.

De oogst van 2022 startte vroeg, met enkele wijnmakers die al in september begonnen met plukken. Deze vroege start van de oogst was het resultaat van de warme en droge zomer, wat leidde tot een snelle rijping van de druiven. Over het algemeen verliep de oogst soepel, en wijnmakers waren optimistisch over de kwaliteit van de druiven en het potentieel van de resulterende wijnen.

De opbrengsten in Bordeaux zijn dit jaar zeer variabel. Enkele appellaties rapporteerden recordopbrengsten, terwijl anderen werden getroffen door de eerder genoemde voorjaarsvorst. Over het algemeen waren de opbrengsten echter bevredigend, en de kwaliteit van de druiven lijkt veelbelovend.

Veelbelovende kwaliteit

De veelbelovende kwaliteit van de Bordeaux 2022-oogst werd bevestigd door de Ecole du Vin de Bordeaux, die het jaar omschreef als een “recordbrekende vintage met groot potentieel”. Hoewel het nog te vroeg is om definitieve uitspraken te doen over de kwaliteit van de wijnen, zijn wijnmakers en critici het erover eens dat de vooruitzichten zeer gunstig zijn.

Een van de meest opvallende aspecten van het wijnjaar 2022 in Bordeaux is de verscheidenheid aan wijnstijlen die naar verwachting zullen worden geproduceerd. De vintage ziet er veelbelovend uit voor zowel rode als witte wijnen, met name door de uitstekende rijpheid van de druiven en de goed bewaarde zuren die zorgen voor evenwicht en frisheid. Deze diversiteit aan wijnstijlen zou kunnen resulteren in een breed scala aan wijnen die geschikt zijn voor verschillende smaken en voorkeuren.

Château Margaux
Château Margaux

Cabernet Sauvignon, een van de belangrijkste druivensoorten van Bordeaux, heeft dit jaar bijzonder goed gepresteerd, met een uitstekende rijpheid en concentratie. Merlot, een andere prominente druif uit de regio, heeft ook indrukwekkende resultaten laten zien, met een goede structuur en complexiteit. Dit betekent dat Bordeaux-liefhebbers kunnen uitkijken naar een aantal uitstekende wijnen van zowel de linker- als de rechteroever van de regio.

Wat betreft witte wijnen, lijkt het erop dat de droge witte wijnen van Bordeaux in 2022 zullen profiteren van de goed bewaarde zuren en de rijke aromatische expressie die het gevolg is van de gunstige weersomstandigheden. De zoete witte wijnen van de regio, met name die uit Sauternes en Barsac, zouden ook kunnen profiteren van de condities van 2022, met een goede balans tussen zoetheid en frisheid.

Impact van klimaatverandering

In termen van klimaatverandering en de uitdagingen waarmee de wijnwereld wordt geconfronteerd, biedt Bordeaux 2022 een belangrijk leermoment. Het vermogen van de regio om zich aan te passen aan onvoorspelbare weersomstandigheden, zoals de voorjaarsvorst, toont aan dat wijnmakers creatieve en innovatieve oplossingen kunnen vinden om hun oogst te beschermen en toch uitstekende wijnen te produceren. Dit aanpassingsvermogen zal cruciaal zijn naarmate de klimaatverandering verder evolueert en wijngebieden over de hele wereld geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen.

De veelbelovende resultaten van Bordeaux 2022 onderstrepen ook het belang van terroir en de invloed van microklimaten op de kwaliteit van de wijn. In een jaar met zoveel variabiliteit in de opbrengsten en de effecten van weersomstandigheden, is het duidelijk dat elk perceel en elke wijngaard zijn eigen unieke verhaal te vertellen heeft.

Bordeaux 2022

Conclusie

Samenvattend belooft Bordeaux 2022 een vintage te worden die zich onderscheidt door zijn veerkracht, veelzijdigheid en aanpassingsvermogen. Ondanks de uitdagingen die zich voordeden tijdens het wijnjaar, hebben wijnmakers en druiven zich aangepast om een breed scala aan wijnstijlen en indrukwekkende kwaliteit te produceren. Wijnliefhebbers kunnen alvast uitkijken naar een boeiende en diverse vintage die het beste van Bordeaux’s unieke terroir en de vaardigheid van zijn wijnmakers in de schijnwerpers zet.

Hoewel de vintage van 2022 nog niet volledig is beoordeeld, kunnen we al enkele lessen trekken uit de ervaringen van dit wijnjaar. Allereerst toont het belang van voortdurende monitoring en snelle interventie in de wijngaard aan hoe cruciaal het is voor wijnmakers om alert te zijn op veranderende omstandigheden. Door nauwlettend de ontwikkeling van de wijnstokken te volgen en tijdig in te grijpen, kunnen wijnmakers de effecten van extreme weersomstandigheden zoals vorst minimaliseren.

Ten tweede benadrukt Bordeaux 2022 het belang van innovatie en het delen van kennis in de wijnindustrie. Wijnmakers en experts uit de regio hebben samengewerkt om oplossingen te vinden voor de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt. Door samen te werken en best practices uit te wisselen, kunnen wijnmakers hun aanpassingsvermogen vergroten en de gevolgen van dergelijke gebeurtenissen voor hun oogst en wijnen beperken.

Ten slotte laat de vintage van 2022 zien dat het potentieel voor uitstekende wijn niet beperkt is tot jaren met perfecte weersomstandigheden. Ondanks de uitdagingen die zich voordeden, zijn er veelbelovende tekenen van uitstekende kwaliteit en diversiteit in de wijnen van Bordeaux in 2022. Dit herinnert ons eraan dat wijn een levend product is, gevormd door zowel de grillen van de natuur als de vaardigheid van de wijnmaker, en dat het vermogen om te gedijen ondanks onvoorspelbare omstandigheden een essentieel kenmerk is van grote wijngebieden zoals Bordeaux.

Als we vooruitkijken naar wat Bordeaux 2022 ons te bieden heeft, kunnen we optimistisch zijn over de toekomst van deze illustere wijnregio. Met een getalenteerde en veerkrachtige gemeenschap van wijnmakers die voortdurend innoveren en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden, kunnen we verwachten dat Bordeaux zal blijven schitteren als een van ‘s werelds meest gerespecteerde en geliefde wijngebieden.

Ontdek nog meer artikelen!

Bronnen:
https://www.decanter.com/wine-news/bordeaux-2022-harvest-vintage-looks-very-promising-486897
https://www.ecoleduvindebordeaux.com/2022-a-record-breaking-vintage-that-holds-great-promise
https://www.jancisrobinson.com/articles/spring-frost-strikes-bordeaux-again
https://www.jancisrobinson.com/articles/2022-bordeaux-harvest-report
https://www.jancisrobinson.com/articles/bordeaux-2022-weather-and-crop-report
https://janeanson.com/appellations-overview-and-yields-bordeaux-2022