22 mei 2023

De positieve transformatie van Pinot Grigio

Als je al een paar jaar wijnliefhebber bent dan heb je vast gemerkt dat de populariteit van Pinot Grigio aanzienlijk is toegenomen. Door deze populariteit is ook de vraag naar deze wijnen toegenomen en dat heeft helaas niet altijd positieve gevolgen gehad. Waar er veel vraag is volgt al snel massaproductie en verschuift de aandacht van kwaliteit naar kwantiteit. Gelukkig heeft er de laatste jaren een transformatie plaatsgevonden.

Over de druif

Pinot Grigio staat het meest bekend als een druif die lichte, frisse en toegankelijke wijnen produceert in het Noordoosten van Italië. Deze veelzijdige druif heeft echter nog veel meer te bieden.

Dit blauwe druivenras is een mutatie van de Pinot Noir en komt oorspronkelijk uit de Bourgogne en Elzas is Frankrijk. Hier is de druif beter bekend onder de naam Pinot Gris. De kleur van de druiven varieert namelijk van blauwgrijs (‘gris’ in het Frans) tot bijna roze, een kenmerk dat bijdraagt aan de variëteit en complexiteit van de wijnen die ermee worden gemaakt.

Wat interessant is om te zien is dat de regio en de vinificatie (wijnbereidingsproces) een behoorlijke invloed hebben op de uiteindelijk wijn zoals wij die drinken. In koelere regio’s zoals de Alto Adige in Italië of de Willamette Valley in Oregon, levert Pinot Grigio vaak frisse, levendige wijnen met noten van groene appel, peer en citrus. Aan de andere kant kunnen warmere klimaten zoals die in delen van Californië of Australië resulteren in vollere, rijkere wijnen met smaken van rijp steenfruit en honing.

Pinot Grigio
De kleur van Pinot Grigio varieert van blauwgrijs tot bijna roze.

Verklaring van de transformatie

In de jaren 2000 tot 2010 waren vrijwel alle Pinot Grigio wijnen, toegankelijke makkelijk te drinken wijnen. Licht van kleur met weinig intensiteit en ongecompliceerd. Hoewel je kan zeggen dat dit saaie wijnen zijn was de vraag in de markt – vooral Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk – enorm. Om aan deze vraag te doen zag je al snel een negatieve ontwikkeling naar massaproductie wat ten koste gaat van de kwaliteit.

Gelukkig zien we de laatste jaren een positieve transformatie. Veel producenten stappen af van productie op kwantiteit en streven naar wijnen met meer kwaliteit die ook de diversiteit en potentie van de druif laten zien. Deze wijnmakers besteden veel aandacht aan het werk in de wijngaarden, houden de opbrengsten laag en voeren hun vinificatie met zorgvuldigheid uit om het unieke terroir van hun regio te weerspiegelen.

Deze verschuiving maakt het voor wijnliefhebbers weer interessant om Pinot Grigio wijnen te ontdekken en van te genieten. Zeker in de betere wijnwinkel vind je wijnen met een mooie intensiteit, complexiteit en lengte. De beste exemplaren bieden een breed scala aan smaken, variërend van frisse peer en citrus tot warme honing en specerijen, ondersteund door levendige zuren en soms een verleidelijke minerale toon.

Kijk bij het kiezen van de wijn ook naar de streek van herkomst. Wijnmakers in koelere klimaten, zoals Alto Adige en Oregon, neigen bijvoorbeeld naar lichtere, frisse stijlen, terwijl die in warmere klimaten, zoals Sicilië of Californië, vaak vollere, rijpere wijnen produceren.

Verandering in wijnbereiding

Sommige wijnmakers experimenteren ook met het rijpen van Pinot Grigio in eiken vaten of rijping op de droesem wat extra lagen van complexiteit en textuur kan toevoegen. Velen van hen volgen een ‘minimale interventie’-benadering, in een poging de natuurlijke kenmerken van de druif en het terroir te behouden. Dit kan resulteren in wijnen die als ‘natuurlijk’ of ‘biodynamisch’ kunnen worden geclassificeerd, maar belangrijker is dat ze een duidelijk gevoel van plaats overbrengen.

Waar wacht je nog op?

Herontdek Pinot Grigio

Het is duidelijk dat Pinot Grigio de afgelopen jaren een positieve verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit heeft doorgemaakt. Dit is allemaal te danken aan de toegewijde wijnmakers die de potentie van deze druif erkennen. Hoewel de lichte, verfrissende stijl van Pinot Grigio zeker zijn plaats behoudt, zijn er nu ook complexere en interessantere stijlen om te ontdekken.

Om deze transformatie als wijnliefhebber te ondersteunen wordt het tijd dat we deze veelzijdige druif opnieuw waarderen en de stereotype associaties achter ons laten. Dus de volgende keer dat je een wijnkaart of lokale wijnwinkel bezoekt, kijk dan eens naar een Pinot Grigio. Je zou aangenaam verrast kunnen zijn.

Ontdek nog meer artikelen!

Bronnen:
https://www.jancisrobinson.com/
https://www.winemag.com/
https://www.decanter.com/