9 januari 2024

En Primeur Sassicaia 2021 - Een jaargang vol belofte

In februari is de En Primeur van Sassicaia 2021,  één van de belangrijkste releases van het jaar. Het jaar 2021 was voor wijnmakers zeker niet makkelijk. Toch zijn er plekken waar prachtige wijnen gemaakt zijn, waaronder in het Toscaanse Bolgheri.

Groeiseizoen van 2021

Kijkend naar de veranderingen in het weerbeeld over de hele wereld, zou je kunnen denken dat 2021 een lastig jaar voor wijnmakers was. Maar sommige gebieden zoals Bolgheri hebben verrast met een mooie vintage. Het jaar begon met een zeer regenachtige winter gevolgd door een ijzige lente met vorst en hagel, die de opbrengsten drukten. Gelukkig was de zomer perfect, droog met goede temperaturen die nooit te hoog opliepen – perfect voor wijnbouw. In augustus begonnen de temperaturen te wisselen, wat een aromatische diepte in de druiven heeft gebracht wat je niet vaak ziet.

Al met al verliep de rijping van de druiven langzaam van de late zomer tot aan de oogst, wat de vrijheid gaf om te experimenteren met oogstdata. Dit flexibele schema was een goede zet, waardoor de typische problemen van hete jaargangen (2020), waarbij alle druiven tegelijkertijd rijp worden, konden worden vermeden.

De reeds uitgebrachte wijnen van 2021 uit Bolgheri tonen een verbluffende balans tussen kracht en elegantie, een handelsmerk van Bolgheri, dat bekend staat om zijn vermogen om wijnen met zowel intensiteit als finesse te produceren. Wat opvalt in deze vintage is de harmonieuze integratie van fruit, tannines en zuren, wat wijst op een uitzonderlijk beheer van de wijnstokken en de kelder, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden.

Verwachtingen Sassicaia 2021

In vergelijking met voorgaande jaren lijkt 2021 een stap voorwaarts te zijn in de voortdurende evolutie van Bolgheri als wijnregio. Hoewel elke vintage zijn eigen verhaal vertelt, is het verhaal van 2021 er een van veerkracht, aanpassingsvermogen en, uiteindelijk, triomf. Deze wijnen zijn niet alleen het proeven waard vanwege hun intrinsieke kwaliteit, maar ook als een weerspiegeling van de tijd en plaats waaruit ze voortkomen.

De Super Tuscan wijnen, en in het bijzonder de Sassicaia 2021 van Tenuta San Guido, beloven veel goeds. De wisselende temperaturen in de late zomer zorgde voor druiven met een mooie fenolische rijpheid, een sterke ruggengraat en een aromatisch karakter.

Hoewel een volledige beoordeling van de wijnen tijd zal vergen, zijn de eerste indicaties zeer positief. Robert Parker gaf de 2021 vintage 100 punten en vergelijkt de wijn met de topjaren uit 2016 en 1985. We hebben dus goede redenen om optimistisch te zijn over deze En primeur. De Sassicaia 2021 belooft een lichtpuntje te zijn van een jaar vol klimatologische uitdagingen.

Beschikbaar voor jouw collectie

Super Tuscans mogen in een serieuze wijncollectie niet ontbreken. De 2021 Sassicaia zal naar verwachting in augustus of september van dit jaar bij de producent worden uitgebracht. Momenteel zijn alle beschikbare flessen al onder onze klanten verdeeld.

Heb je interesse in toekomstige jaargangen van Sassicaia? Laat een bericht achter of neem contact op voor meer informatie.

Ik houd je op de hoogte van de beschikbaarheid en de details over de aankoop. Of het nu is om jouw persoonlijke collectie te verrijken of als een geschenk voor een echte wijnliefhebber.

Ontdek nog meer artikelen!

    Jannes - Vat op Wijn
    Vat op Wijn Voor een nieuwe generatie wijnliefhebbers