1 maart 2023

Galets roulés: het geheim van de Châteauneuf-du-Pape wijnen

De wijnen uit de Franse regio Châteauneuf-du-Pape zijn wereldwijd beroemd vanwege hun unieke smaak en karakter. Hoewel veel factoren bijdragen aan deze kenmerken, is er één element dat er echt uitspringt: de Galets roulés. Deze gladde, ronde keien zijn al eeuwenlang een essentieel onderdeel van de wijngaarden in de regio en hebben een grote invloed op de wijnstokken en de uiteindelijke smaak van de wijnen. In deze blogpost neem ik je mee naar de oorsprong, de effecten van de keien op de wijnstokken en op de smaak van de beroemde Châteauneuf-du-Pape wijnen.

Oorsprong

De Galets roulés zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd, ongeveer 100.000 jaar geleden. Gedurende deze periode was de Rhône-vallei bedekt met water dat afkomstig was van smeltend ijs uit de Alpen. Het water stroomde langzaam door de vallei en bracht grote hoeveelheden zand, klei en grind met zich mee.

Na verloop van tijd begonnen de rivieren die door de regio stroomden hun loop te veranderen, waardoor de afzettingen van zand, klei en grind bloot kwamen te liggen. Deze afzettingen werden vervolgens blootgesteld aan de elementen en aan erosie door wind en water. Door deze erosie werden de grotere stukken steen en keien afgebroken en afgerond, waardoor ze de gladde en ronde vorm kregen die we vandaag kennen als de Galets roulés.

Effecten in de wijngaard

Eén van de belangrijkste effecten van de Galets roulés is het reguleren van de vochtigheid in de bodem. Door hun grootte en vorm laten de keien regenwater snel in de bodem dringen, waardoor het water de wortels van de wijnstokken kan bereiken en de groei van de wijnstokken wordt gestimuleerd. Dit heeft niet alleen invloed op de groei van de wijnstokken, maar ook op de opbrengst en de kwaliteit van de druiven die worden geproduceerd. De Galets roulés helpen bij het produceren van druiven met een hoge kwaliteit en een goede balans tussen suikers, zuren en andere belangrijke componenten.

Invloeden op de smaak

Naast het beïnvloeden van de groei van de wijnstokken, hebben de Galets roulés ook invloed op de smaak van de wijnen. De warmte die wordt vastgehouden door de keien tijdens de dag wordt ‘s nachts afgegeven aan de druivenstokken, waardoor de rijping van de druiven wordt versneld. Dit resulteert in wijnen met een hoger alcoholgehalte en een diepere, rijkere smaak. De keien zorgen ook voor een subtiele minerale smaak in de wijnen, die vaak wordt beschreven als “stenig” of “aards”. Dit is een belangrijk kenmerk van de wijnen uit de regio en wordt gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld.

Bovendien hebben de Galets roulés ook invloed op de vinificatie van de wijnen. De keien worden vaak gebruikt als een natuurlijke filter voor de sappen die worden geperst uit de druiven, wat resulteert in wijnen met minder sediment en een helderdere kleur. Dit helpt bij het produceren van wijnen van hoge kwaliteit en draagt bij aan de reputatie van de regio als een producent van premiumwijnen.

waar wacht je nog op?

Ontdek deze bijzondere wijnen

De Galets roulés zijn een essentieel onderdeel van de Châteauneuf-du-Pape wijngaarden en hebben een grote invloed op de wijnstokken en de smaak van de wijnen. Ze hebben niet alleen een praktisch nut, maar zijn ook een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en cultuur van de regio. Voor wijnliefhebbers over de hele wereld zijn de Galets roulés een fascinerend en onmisbaar kenmerk van de wijnen uit de regio.

De Galets roulés worden beschouwd als een waardevol erfgoed van de regio en worden zorgvuldig bewaard en onderhouden. De wijnboeren in de regio hebben een diep respect voor de keien en begrijpen de belangrijke rol die ze spelen bij het produceren van hun wijnen.

Er zijn zelfs wijnproducenten die hun wijnen vernoemen naar de keien. Bijvoorbeeld, het wijnhuis “Les Cailloux” (“de keien” in het Frans) is vernoemd naar de Galets roulés en is een van de bekendste producenten van wijnen uit de regio.

Ontdek nog meer artikelen!

Bronnen:
https://www.jancisrobinson.com/
https://www.winemag.com/
https://www.decanter.com/