21 maart 2023

Gavi: De verfijnde Italiaanse wijn van de cortese-druif.

Als je op zoek bent naar een verfijnde en toegankelijke witte wijn, is Gavi, gemaakt van de cortese-druif, een uitstekende keuze om te verkennen. Deze DOCG-wijn wordt geproduceerd in de Piemonte-regio van Italië en staat bekend om zijn licht, droog en verfrissend karakter, met aroma’s van citrusvruchten, groene appel en bloemen. Maar voordat we dieper ingaan op de verschillende stijlen van Gavi-wijnen, is het belangrijk om meer te weten over de geschiedenis, bodem, klimaat en wijnstijlen.

Geschiedenis van Gavi

De geschiedenis van Gavi gaat terug tot de 9de eeuw, toen de regio in handen was van de Longobarden, een Germaanse stam. Het was echter pas in de 18de eeuw dat de wijnbouw in Gavi zich ontwikkelde, toen de lokale adel begon te investeren in de teelt van druiven en de productie van wijn. Tegen de 20ste eeuw was Gavi een bekende en gewaardeerde wijn in Italië en daarbuiten.

In 1974 werd de Gavi DOC gecreëerd, die later in 1998 werd verhoogd tot DOCG-status, de hoogste wijnkwaliteitsclassificatie in Italië. Sindsdien is de populariteit van Gavi alleen maar gegroeid, met steeds meer wijnliefhebbers die de verfijnde smaak en het karakter van deze wijn ontdekken.

Bodem en klimaat van Gavi

De cortese-druiven die worden gebruikt voor de productie van Gavi groeien het best in de kalkrijke en kleiachtige bodem van de regio, die rijk is aan mineralen zoals magnesium, calcium en kalium. Deze bodemsoort is ideaal voor de teelt van cortese-druiven, omdat het de druiven helpt om hun aroma’s en zuren te behouden.

Het klimaat in Gavi is gematigd en continentaal, met warme zomers en koude winters. Het gebied ligt in de buurt van de Ligurische Zee, waardoor er vaak koele briesjes waaien die de druiven helpen afkoelen en hun zuren behouden. Dit is een belangrijke factor voor de productie van verfrissende en levendige wijnen zoals Gavi.

Wijnstijlen van Gavi

Er zijn verschillende stijlen van Gavi-wijn, variërend van licht en verfrissend tot voller en rijker. Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende stijlen beschreven.

Gavi di Gavi

Gavi di Gavi is de meest voorkomende stijl van Gavi-wijn en wordt geproduceerd in de gemeenten Gavi, Novi Ligure, Bosio en Carrosio. Deze wijn is licht, droog en verfrissend, met aroma’s van citrusvruchten, groene appel en bloemen. Het is een uitstekende begeleider van schaal- en schelpdieren, wit vlees en salades.

Gavi del Comune di Gavi

Gavi del Comune di Gavi is de hoogst gewaardeerde stijl van Gavi-wijn en wordt geproduceerd in de gemeente Gavi. Deze wijn heeft een vollere body en is rijker van smaak dan Gavi di Gavi. Het heeft aroma’s van rijp fruit, zoals perzik en abrikoos, met een vleugje amandelen. Deze wijn past goed bij visgerechten, romige pasta’s en risotto.

Gavi Riserva

Gavi Riserva is een stijl van Gavi-wijn die wordt geproduceerd volgens strikte kwaliteitseisen. Het moet minimaal 1 jaar rijpen, waarvan minimaal 6 maanden in eikenhouten vaten. Deze wijn heeft meer complexiteit en diepte dan andere stijlen van Gavi, met aroma’s van noten, vanille en kruiden. Het past goed bij gerechten met rijke sauzen en gerijpte kazen.

Andere stijlen

Naast de bovengenoemde stijlen zijn er ook andere varianten van Gavi-wijn, zoals Gavi Spumante (mousserend), Gavi Frizzante (licht mousserend) en Gavi Passito (zoet). Deze stijlen zijn minder gebruikelijk en hebben elk hun eigen kenmerken en toepassingen.

waar wacht je nog op?

Ontdek deze bijzondere wijnen

Gavi, geproduceerd van de cortese-druif, is een verfijnde en toegankelijke witte wijn die steeds populairder wordt bij wijnliefhebbers over de hele wereld. Het gebied van de Piemonte waar Gavi wordt geproduceerd heeft een kalkrijke en kleiachtige bodem en een gematigd continentaal klimaat, wat perfect is voor de teelt van cortese-druiven. Er zijn verschillende stijlen van Gavi-wijn, variërend van licht en verfrissend tot voller en rijker, die allemaal goed passen bij verschillende gerechten en gelegenheden.

Als beginnende wijnliefhebber is Gavi een uitstekende keuze om te verkennen, vanwege de toegankelijke smaak en het karakter van deze wijn. Probeer verschillende stijlen van Gavi en ontdek welke het beste bij jouw smaak en voorkeuren passen.

Ontdek nog meer artikelen!