6 juli 2022

Valse meeldauw wat is het precies en hoe te bestrijden.

Naast hagel zijn schimmels in de vochtige periodes van de zomer een risico voor de druiven in de wijngaard.

Schimmels hebben vocht en warmte nodig dus dit risico is het grootst in nattere periodes tijdens de zomer. Ook de wind, of juist het ontbreken hiervan heeft invloed op de ontwikkeling van deze schimmels.

Er zijn meerdere schimmels en sommige zijn juist nodig voor een bepaalde stijl. Zo is de schimmel botrytis cinerea onmisbaar bij het maken van de zoete wijnen uit bijvoorbeeld Sauternes. Door deze schimmel wordt de schil van de druif aangetast, het vocht verdampt waardoor de druiven krimpen en het suikergehalte juist sterk toeneemt.

Blog - Valse Meeldauw

Op de foto zie je een voorbeeld van valse meeldauw. Naast valse meeldauw bestaat er ook echte meeldauw. Bij de valse meeldauw bevindt de schimmel zich alleen aan de onderkant van het blad en zie je wel bruine vlekken aan de bovenkant. Bij echte meeldauw zit de schimmel aan beide kanten van het blad.

Meeldauw kan veel verschillende planten aantasten. Voor de druif kan de schimmel uiteindelijk ook op de trossen komen wat de oogst uiteraard niet ten goede komt. Valse meeldauw is wel te bestrijden met onder andere een mengsel van kopersulfaat, kalk en water. Dit mengsel wordt ook wel Bordeauxse pap (bouillie bordelaise) genoemd.

Voor het bestrijden van echte meeldauw is zwavel in poeder vorm de beste bestrijding maar helaas niet erg natuurvriendelijk.

Ontdek nog meer artikelen!