WIJNtips

Welke wijn bij asperges?

Elk voorjaar krijg ik de vraag; welke wijn bij asperges? Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze vraag omdat asperges op veel verschillende manieren bereid kunnen worden. Asperges zijn een heerlijke seizoensgroente die in het voorjaar verkrijgbaar zijn. Ze hebben een subtiele smaak die zich goed laat combineren met verschillende wijnen. Om je op weg te helpen bespreek ik in deze post welke wijnen het beste passen bij asperges, en welke klassieke combinaties je kunt maken om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.

Witte wijnen bij asperges

Witte wijnen zijn over het algemeen de beste keuze bij asperges, omdat ze goed passen bij de subtiele smaak van de groente. Er zijn verschillende soorten witte wijnen die goed bij asperges passen. Een van de beste opties is Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft een frisse, fruitige smaak die perfect past bij de lichte smaak van asperges. Het is vooral een goede keuze bij gerechten met zalm, zoals asperges met gerookte zalm.

Een andere witte wijn die goed past bij asperges is Chardonnay. Deze wijn is vooral geschikt bij gerechten waarbij de asperges zijn bereid met een romige saus. De rijke, boterachtige smaak van de Chardonnay past goed bij de romige saus en de zachte smaak van de asperges.

Pinot Blanc en Pinot Grigio zijn ook goede opties bij asperges. Pinot Blanc heeft een lichte, fruitige smaak die goed past bij de boterachtige saus van bijvoorbeeld asperges met hollandaise saus. Pinot Grigio heeft een droge, fruitige smaak die goed past bij gerechten waarbij de asperges zijn bereid met olijfolie en knoflook.

Rode wijnen bij asperges

Hoewel witte wijnen over het algemeen beter passen bij asperges dan rode wijnen, zijn er toch enkele rode wijnen die goed bij asperges passen. Het is wel belangrijk om te kiezen voor lichtere, fruitige rode wijnen, omdat zwaardere rode wijnen de smaak van de asperges kunnen overweldigen.

Pinot Noir is een goede keuze bij asperges. Deze wijn heeft een lichte, fruitige smaak die goed past bij de subtiele smaak van asperges. Het is vooral een goede keuze bij gerechten waarbij de asperges zijn bereid met lichte sauzen, zoals bijvoorbeeld asperges met gepocheerd ei en hollandaise saus.

Rosé is ook een goede keuze bij asperges. Kies wel voor een droge, fruitige rosé. Deze wijn past goed bij gerechten waarbij de asperges zijn bereid met lichte dressing of olijfolie. Een gerecht waarbij rosé goed past is bijvoorbeeld asperges met feta en olijven.

Welke wijn bij asperges?

Klassieke gerechten met asperges

Asperges met ei en ham

Bij het serveren van asperges met ei en ham is het belangrijk om een wijn te kiezen die de delicate smaken van de asperges ondersteunt en tegelijkertijd de rijke, romige textuur van het ei en de zoute smaak van de ham in balans brengt. Een witte wijn met een frisse, lichte zuurgraad en subtiele fruitige tonen is hierbij een goede keuze.

Een Sauvignon Blanc, bijvoorbeeld uit de Loire-vallei in Frankrijk of Nieuw-Zeeland, kan goed samengaan met de asperges en het ei dankzij zijn frisse, heldere citrus- en groene appeltonen. Een andere optie is de Oostenrijkse Grüner Veltliner, die een levendige zuurgraad en tonen van groene appel, witte peper en kruiden heeft. Deze wijn zal de asperges en ham complimenteren zonder de smaken te overweldigen.

Ten slotte kan een Vermentino, een Italiaanse witte wijn uit Sardinië, Toscane of Ligurië, goed bij dit gerecht passen door zijn goede zuurgraad en tonen van citrus, perzik en groene kruiden, die de asperges en zoute smaken van de ham aanvullen.

Welke wijn bij asperges

Asperges met zalm

Bij asperges met zalm is het essentieel om een wijn te kiezen die de delicate smaak van de asperges en de rijke, vette textuur van de zalm aanvult. In dit geval is een witte wijn met een frisse zuurgraad en subtiele fruitige tonen een uitstekende keuze.

Een mooie optie is een Chardonnay die niet te veel eikenhout heeft gehad, bij voorkeur een uit koelere klimaatregio’s zoals Chablis in Frankrijk of de Sonoma Coast in Californië. Deze wijn heeft een verfrissende zuurgraad en tonen van groene appel en citrus, die goed samengaan met zowel de asperges als de zalm.

Een andere goede keuze is een Pinot Gris of Pinot Grigio uit de Elzas in Frankrijk of Noord-Italië. Deze wijn heeft vaak tonen van peer, appel en citrus en een lichte tot medium body die de smaken van de asperges en zalm mooi aanvult zonder te overheersen.

Bij het serveren van asperges met verschillende varianten zalm, zoek je naar een wijn die de frisheid van de asperges en de rijkdom van de zalm in evenwicht brengt. Overweeg een van de genoemde wijnen om een harmonieuze combinatie te creëren die de smaken van het gerecht versterkt en verrijkt.

Gebakken-zalm-met-groene-asperges-750x430

Welke wijn bij asperges?

Overige gerechten met asperges

Asperges met hollandaise saus

Bij asperges met hollandaise saus wil je een wijn kiezen die de romige en rijke smaak van de saus in balans brengt, terwijl de delicate smaak van de asperges wordt gecomplementeerd. In dit geval is een witte wijn met frisse zuurgraad en minerale tonen een uitstekende keuze.

Een goede optie voor dit gerecht is een witte wijn uit de Loire-vallei in Frankrijk, zoals een Sancerre of Pouilly-Fumé. Beide wijnen zijn gemaakt van Sauvignon Blanc-druiven en hebben een verfrissende zuurgraad, met tonen van citrus en een lichte mineraliteit. Deze kenmerken helpen om de rijkdom van de hollandaise saus te snijden en vullen de asperges mooi aan.

Asperges met gegrilde kip

Bij het serveren van asperges met gegrilde kip is het belangrijk om een wijn te kiezen die zowel de smaak van de asperges als de sappige, gegrilde smaak van de kip aanvult. In dit geval is een witte wijn met een goede balans tussen zuurgraad, fruitigheid en een lichte tot medium body een uitstekende keuze.

Een Chardonnay met een lichte eikenhouttoets zou bijvoorbeeld goed passen bij dit gerecht. Wanneer de wijn uit een koeler klimaat komt, zoals uit Bourgogne in Frankrijk of het zuiden van Australië, heeft deze vaak een frisse zuurgraad en tonen van groene appel en citrus, die goed samengaan met de asperges en de gegrilde kip.

Een andere optie is een Chenin Blanc, met name uit de Loire-vallei in Frankrijk of Zuid-Afrika. Deze wijn heeft vaak een verfrissende zuurgraad en tonen van groene appel, peer en steenfruit, zoals perzik of abrikoos. De smaken van de Chenin Blanc vullen de asperges en de gegrilde kip mooi aan, zonder te overheersen.

waar wacht je nog op?

Ontdek deze wijnen bij asperges

Asperges zijn een heerlijke seizoensgroente die zich goed laten combineren met verschillende wijnen. Over het algemeen passen witte wijnen het beste bij asperges, maar lichtere rode wijnen kunnen ook goed werken. Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn goede opties bij klassieke combinaties zoals asperges met zalm en asperges met ei en ham. Bij asperges met hollandaise saus past een Pinot Blanc goed. Probeer ook eens andere gerechten met asperges, zoals asperges met gerookte zalm en gepocheerd ei of asperges met gegrilde kip. Met de juiste wijnkeuze kun je een heerlijke en smaakvolle maaltijd op tafel zetten.

Ontdek nog meer artikelen!