WIJNTIPS

Wijn bestellen in een restaurant - 5 handige tips

Als beginnende wijnliefhebber kan het bestellen van een fles wijn in een restaurant intimiderend zijn. Er zijn zoveel verschillende wijnen om uit te kiezen en het kan lastig zijn om te weten wat bij het eten past en wat niet. Graag geef ik je enkele tips die je kunt gebruiken om het bestellen van wijn in een restaurant gemakkelijker te maken en ervoor te zorgen dat je geniet van een heerlijke fles wijn tijdens je diner.

Tip 1. Verken het menu

De eerste stap bij het kiezen van een fles wijn in een restaurant is om het menu te bekijken. De meeste restaurants hebben het menu en de wijnkaart op hun website staan. Dit is ideaal om thuis vooraf op je gemak het aanbod te verkennen. Het kiezen van de juiste wijn bij een gerecht kan de smaak van het eten verbeteren en de hele ervaring verrijken.

Wanneer je de menukaart ontvangt, kan het handig zijn om eerst de gerechten te bekijken voordat je de wijnkaart opent. Zo kun je beter inschatten welke smaken en aroma’s de gerechten bevatten en welke wijn daar het beste bij past. Als er bijvoorbeeld gerechten zijn met sterke smaken zoals rood vlees of wild, dan kan een stevige rode wijn een goede keuze zijn. Als er lichtere gerechten zijn met vis of salade, dan kan een frisse witte wijn of rosé beter passen.

De meeste restaurants bieden wijnmenu’s aan die bij het eten passen. Als het restaurant geen wijnmenu heeft, vraag dan om advies van de ober of sommelier. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van een wijn die past bij de gerechten die je bestelt.

Tip 2. Vraag om hulp

Het kiezen van de juiste wijn kan lastig zijn, vooral als je geen wijnkenner bent. Gelukkig is het helemaal niet erg om de sommelier of ober om hulp te vragen. Zij zijn getraind en hebben jarenlange ervaring in het kiezen van de juiste wijn bij een gerecht en het adviseren van gasten. Ze staan altijd klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze. Aarzel dus niet om vragen te stellen en om advies te vragen bij het kiezen van een wijn. Het kan juist de ervaring verbeteren en zorgen voor een heerlijke culinaire avond.

Tip 3. Weet wat je lekker vindt

Hoewel het vragen van advies aan de sommelier altijd een goed idee is, is het ook belangrijk om te weten welke wijn je zelf lekker vindt. Door je eigen smaakvoorkeuren te kennen, kun je beter aangeven wat voor soort wijn je zoekt en kan de sommelier je beter adviseren.

Er zijn veel verschillende soorten wijnen met elk hun eigen smaakprofiel en kenmerken. Door verschillende wijnen te proberen en te experimenteren, kun je ontdekken welke wijnen je voorkeur hebben. Of het nu gaat om een fruitige rode wijn of een droge witte wijn, het is belangrijk om te weten welke smaken je aanspreken en wat je zoekt in een goede wijn.

Wanneer je eenmaal je eigen smaakvoorkeuren hebt ontdekt, kun je deze delen met de sommelier en hem of haar vragen om een wijn aan te bevelen die past bij jouw persoonlijke smaak. Zo kun je zeker zijn dat je een wijn krijgt die je lekker vindt en die past bij het gerecht dat je hebt besteld.

Tip 4. Controleer het etiket

Wanneer je in een restaurant een fles wijn bestelt, kan het voorkomen dat de sommelier de fles komt laten zien voordat hij of zij de wijn inschenkt. Dit is een gebruikelijke procedure in veel restaurants, vooral in die met een uitgebreide wijnkaart. Het tonen van de fles heeft verschillende doelen.

Allereerst kan het de gast geruststellen dat de wijn die besteld is, inderdaad de wijn is die ook wordt geserveerd. Dit is vooral belangrijk bij zeldzame en dure wijnen. Daarnaast kan het de gast de gelegenheid geven om de fles te inspecteren en te beoordelen of deze in goede staat verkeert.

Tip 5. Voorproeven

Voorproeven is een belangrijk onderdeel van het bestellen van een fles wijn in een restaurant. Dit doe je niet om te kijken of je wijn lekker vindt maar om te controleren of de wijn niet bedorven is en / of kurk heeft. Wijnen met kurk zijn aangetast door een schimmel genaamd TCA, die een muffe of beschimmelde geur en smaak aan de wijn kan geven. Deze geur en smaak kan variëren van licht tot zeer sterk, afhankelijk van de mate van besmetting.

Een goede sommelier zal de fles wijn aan tafel openen en je een klein beetje wijn laten proeven voordat hij of zij de wijn inschenkt. Door de wijn te ruiken en te proeven kun je de wijn beoordelen. Als je niet zeker bent van je oordeel, aarzel dan niet om de sommelier om advies te vragen. Een goede sommelier zal je in het geval van kurk gelijk geven en een andere of nieuwe wijn serveren.

waar wacht je nog op?

Nu bestel ook jij, jouw wijn als een echte kenner!

Door deze 5 tips in acht te nemen, is het kiezen van de juiste wijn in een restaurant voor jou geen uitdaging meer. Het is belangrijk om te onthouden dat de sommelier er is om je te helpen en dat het vragen van advies geen schande is. Juist hierdoor kan je er zeker van zijn dat je een wijn kiest die past bij jouw persoonlijke smaak en bij het gerecht dat je hebt besteld. Hierdoor zul je kunnen genieten van de perfecte wijn die je maaltijd en avond compleet maakt.