28 april 2023

Ontdek de witte wijnen uit de Beaujolais

Bij het horen van de naam Beaujolais, denken de meeste wijnliefhebbers onmiddellijk aan de fruitige en jeugdige rode wijnen gemaakt van de Gamay-druif, zoals de beroemde Beaujolais Primeur. Echter, in deze Franse wijnstreek vind je ook hele mooie witte wijnen.

Over de Beaujolais

De Beaujolais is een wijnstreek in het oosten van Frankrijk, gelegen tussen de steden Lyon en Mâcon. Geografisch en historisch wordt deze streek vaak geassocieerd met de Bourgogne regio. Echter, hoewel ze naast elkaar liggen en enige overlap delen, worden ze meestal als afzonderlijke wijnregio’s beschouwd, met name vanwege de verschillen in hun klimaat, terroir en druivenrassen.

De geschiedenis van de regio gaat terug tot de Romeinse tijd, maar de serieuze wijnproductie begon in de middeleeuwen toen de kloosters en adellijke families in het gebied zich toelegden op het verbouwen van druiven en het maken van wijn. De Gamay-druif werd in de 14e eeuw geïntroduceerd en is sindsdien de belangrijkste druivensoort in de regio.

Het klimaat en terroir

Het terroir van de Beaujolais is uniek en draagt bij aan de bijzondere kwaliteiten van de wijnen uit dit gebied. De regio heeft een gematigd continentaal klimaat, met warme zomers en koele winters. De bodems variëren van graniet en leisteen in het noorden tot klei en kalksteen in het zuiden. Deze variatie in bodemsoorten zorgt voor een breed scala aan smaken en aroma’s in de wijnen uit de Beaujolais.

Château des Jaques - Clos de Loyse 2018. Een volle romige Chardonnay.
Château des Jaques - Clos de Loyse 2018. Een volle romige Chardonnay.

De zeldzaamheid van witte Beaujolais-wijnen

Beaujolais staat vooral bekend om zijn rode wijnen. Echter er zijn ook enkele witte wijnen te vinden. Ongeveer 1% van de totale wijnproductie in de regio is wit, wat betekent dat ze relatief zeldzaam en minder bekend zijn bij wijnliefhebbers. Dit maakt het des te interessanter om de witte wijnen uit de Beaujolais te verkennen en te waarderen.

De belangrijkste druivenras voor witte wijnen in de Beaujolais is Chardonnay. Deze druif is verantwoordelijk voor het grootste deel van de witte wijnproductie. Naast de Chardonnay vind je er ook Aligoté en Pinot Blanc, maar deze rassen worden in veel kleinere hoeveelheden verbouwd.

Vinificatie en smaakprofiel

De vinificatie (wijnbereiding) voor witte Beaujolais-wijnen kan variëren. Over het algemeen worden de druiven voorzichtig geperst om het sap te extraheren zonder te veel tannines of bitterheid uit de schil te halen. De fermentatie vindt meestal plaats in roestvrijstalen tanks of eikenhouten vaten, afhankelijk van de stijl die de wijnmaker wil maken. Sommige producenten kiezen ervoor om de wijn op de lie (dode gistcellen) te laten rijpen, wat kan bijdragen aan een rijkere textuur en meer complexiteit in het smaakprofiel.

Het smaakprofiel van de wijnen uit roestvrijstalen tanks zijn over het algemeen licht, fris en fruitig. De wijnen gefermenteerd en gerijpt op vat zijn voller en romiger met extra aroma’s van eiken, vanille en boter. Ze hebben allen een levendige zuurgraad en een lichte mineraliteit, die het terroir van de regio weerspiegelen. Typische aroma’s zijn groene appel, perzik, citrus en soms subtiele bloemige tonen. Afhankelijk van de wijnmaker en het specifieke terroir kunnen sommige witte Beaujolais-wijnen ook tonen van honing, amandel en brioche bevatten, wat wijst op een complexer smaakprofiel.

Appelaties en producenten

Er zijn voor witte Beaujolais-wijnen geen specifieke appellaties. Ze vallen ze meestal onder de algemene appellatie “Beaujolais” of “Beaujolais-Villages”. Sommige producenten in de regio leggen zich echter toe op het maken van hoogwaardige witte wijnen die het potentieel van de Chardonnay-druif in de Beaujolais benadrukken.

Ondanks de zeldzaamheid van witte wijnen uit de Beaujolais, zijn er enkele producenten die zich toeleggen op het maken van uitstekende witte wijnen. Enkele voorbeelden zijn Chateau des Jacques, Domaine des Nugues, Domaine du Vissoux, Château Thivin en Domaine Lathuilière Gravallon. Deze producenten maken witte wijnen met een focus op kwaliteit en terroir, waardoor ze een mooie aanvulling zijn op het wijnassortiment van elke liefhebber.

waar wacht je nog op?

Verbreed je horizon, probeer iets nieuws

Als je de kans krijgt om een witte Beaujolais te proeven, aarzel dan niet. Je zal aangenaam verrast zijn door de elegantie en complexiteit die deze wijnen te bieden hebben. Dankzij hun frisse en fruitige karakter zijn witte Beaujolais-wijnen trouwens uitstekend geschikt om te combineren met een breed scala aan gerechten. Ze passen goed bij zeevruchten, zoals gegrilde garnalen of zalm, evenals lichte salades met geitenkaas en noten. De levendige zuurgraad en mineraliteit van de wijnen kunnen ook een mooie aanvulling zijn op gerechten met kip of kalkoen, of zelfs op romige pasta’s en risotto.

Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een witte wijn voor bij een gerecht of gewoon om van te genieten op een zonnige middag, overweeg dan een witte Beaujolais.

Ontdek nog meer artikelen!

Bronnen:
https://www.jancisrobinson.com/
https://www.winemag.com/
https://www.decanter.com/